maandag 6 februari 2012

Eindelijk weer aan de hobby!

Na enkele maanden met onze verbouwing bezig te zijn geweest is er nu weer even tijd om met mijn hobby aan de gang te gaan. Alhoewel er eerst vana lles versteld moest worden. Dus dat eerst maar gedaan. Je kent het wel: knopen aannaaien, elastiek aan de jassen als ophanglusjes, broeken van kniestukken voorzien, ritsen vervangen enz enz. Er werd steeds weer wat op de stapel gelegd. En er kwamen ook weer nieuwe wensen. Een nieuwe rok of broek. Nu was ik voor Timo aan een broek begonnen voor de kerst. Je zal zeggen dat is al weer even geleden. En dat klopt natuurlijk ook. Maar ja, ik had stof gekocht bij een grote stoffenwinkel hier in het noorden en was dus begonnen. Patroon getekend en aangepast aan Timo zijn smalle heupen, en geknipt.
Lekker gezigzagd en ja toen in elkaar naaien. Tot nu toe ging alles goed. Heup stuk er aan en mooi doorgestikt met de dubbele stiksteek. Zijnaden en binnenbeennaden gestikt en tot mijn verbazing bleek er in het kruis een gaatje te zitten. Ik nog denken: dat is stom zeker in de stof geknipt bij het draadje afknippen! Wat een dombo ben ik toch...... Maar ja, een oplossing voor het gat bedacht en daar met veel moeite een stuk aangezet, en toen de rits er in......
Weer een stukje los! En toen nog meer en nog meer. De stof scheurde onder mijn handen. Bleek dus de stof sleets te zijn. Dus eigenlijk al wat aan het vergaan zodat je de stof zo kon scheuren! Alle moeite voor niets. En geen tijd om nog even naar de winkel te rijden. Dus Timo moest met een spijkerbroek de kerstdagen door brengen. Ik geloof niet dat hij het erg vond. Toen zijn we nog naar Dordrecht gereden om onze laatste spullen op te halen en daar zaten ook mijn dozen met stof in. En gelukkig zat daar nog een mooie lap stof in om een broek van te naaien voor Timo. En het resultaat is dit geworden. Ik begon weer zin te krijgen in het quilten. Dus de afspraak dat ik geen stof meer zou kopen voor ik mijn ufo,s tot affo,s heb gemaakt die staat nog steeds. En het eerste wat af moest was de deken van Sem.
Daar was ik vorig jaar al aan begonnen. Met giraffe,s en zijn liedje moest er op. Toen ik eerst een snelle deken gaf met reststukken spijkerbroek er in verwerkt vroeg hij wel verontwaardigd: maar ik krijg er toch ook eentje met een liedje? En dan kun je als oma natuurlijk geen, nee zeggen. Aangezien hij dol op giraffe,s is heb ik die er in verwerkt. En het resultaat werd met een grote smile van oor tot oor door hem in ontvangst genomen!
De giraffe,s heb ik overgenomen uit een kleurboek. Die overgetekend en vergroot. En ze op de stof geapliceerd. Dat wel met de machine gedaan. Gelijk de vulling en de achter kant er aangemaakt. Quilt as you go techniek. Binnenkant met een vliesdeken, en de achterkant van lekkere warme flanel. Daarna de blokken aan elkaar gemaakt met stroken die ik deze keer anders heb gedaan dan bij de deken van Timo. De techniek die ik nu heb gebruikt ging een stuk sneller. Ik heb gewoon stroken van 5cm breed gesneden, en die dubbel gestreken. Die aan een deel gezet: voorkant gelijk met de achterkant. Dan het volgende deel tussen deze twee stroken tegen het andere deel aan en weer in één keer stikken. Aangezien de stroken allemaal dezelfde breedte hebben en je ze op dezelfde manier tegelijk er aan zet, heb je geen last dat je naast de stroken aan de achterkant gaan naaien. Al met al was het zo gepiept. En is er weer een affo! Ik heb trouwens voor het eerst op de naaimachine gemeanderd. Voor het eerst en het ging prima nadat ik langs de winkel was geweest voor uitleg... Omdat de deken uit allemaal delen bestond kon ik het juist daar goed mee oefenen. En ik vond het leuk om te doen. Alleen moet je wel doseren anders krijg je een enorme pijn in je nek. Dus goed op je houding letten.
Toen ook nog de tas voor Anneke afgemaakt waar ik vorig jaar aan begonnen was.
Een mooie binnenkant er in gemaakt met een vak. En zo heeft ook zij weer een nette tas voor de zondag.
Aangezien ik inmiddels een nieuwe telefoon heb en dus mijn hoesje enigszins niet meer paste heb ik er een nieuw hoesje voor gehaakt. Begonnen op koor tijdens het wachten op de repetitie van de andere stemmen. Besteed ik die tijd ook nog nuttig.....haha.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten